En brystkræftoperation tager normalt ca. 8 dage, ----
tanker og følelser jeg havde i forbindelse med min egen brystkræftoperation i 1980/81

 


En brystkræftoperation tager normalt ca. 8 dage, fra man bliver indlagt, til man atter er hjemme. Det er jo så enkelt, hurtigt og ekspedit. Set udefra. Men forinden er der for kvinden gået en tid i uvished, i frygtsom venten, før den ubehagelige afklaring med karakter af domfældelse. Så selve operationen med hvad deraf følger af smerte og anden ubehag, tankerne på fremtiden, reaktionerne hos omverdenen, ens nærmeste, familie, venner, hele tilværelsen som kommer. Kan man være som før ? Opfattes man som før ?
Og midt i det hele dukker der så en sød fysioterapeut op og giver sig til at herse med en, det haster, for man skal jo snart hjem igen, og for øvrigt er der en masse andre, som også lige skal have nogle øvelser, det er jo standard efter en operation i det hele taget og for resten er her et stykke papir, hvor det hele står på, så kan man selv læse sig til det, når man er kommet hjem, og der er faldet lidt ro over landet.


Hjemme igen skal man til at re-etablere en normal tilværelse som kvinde, præget af den synlige og følelige mangel, som fra nu af, uigenkaldeligt, er et kendetegn ved en. Forholdet til ens mand, og kan man gå i svømmehallen, ligge på stranden, vise sig sammen med andre uden at blive overbegloet, genstand for medlidenhed, nedvurderet ? Og angsten ? Den blev ikke fjernet med brystet, den er fra nu af fast livsledsager. Blev det hele nu fjernet, eller arbejder ”det” videre i det skjulte ? Man bliver så lydhør og overfølsom overfor kroppens signaler. Og efterbehandlingen ? Kemoterapi, røntgen eller slet ingenting ? Ligegyldigt hvad er det som nåle, tankerne sætter i sjælen…


Sådan beskrev jeg indledningsvist i Månedskrift for praktisk Lægegerning, november 86, de tanker og følelser jeg havde i forbindelse med min egen brystkræftoperation i 1980/81, som blev anledningen til min forskning og arbejde med at forbedre efterbehandlingen af senfølgerne hos brystopererede.
 

Kirsten Tørsleff